Toepassing rotsplantenRotstuin


Het spreekt vanzelf dat je met dit soort planten een prachtige rotstuin kunt aanleggen. Want wat is er mooier om een prachtig stukje berglandschap in je eigen tuin te creëren. Wat de meeste mensen echter niet weten dat deze planten ook uitermate geschikt zijn voor de z.g.n. kleinere tuin.
Het is niet de bedoeling om hier uitgebreid over de aanleg van een rotstuin te vertellen. Daar zijn goede boeken voor in de handel of informatie op Internet over te vinden. Een van de belangrijkste vragen hierover is wat voor soort grond moet men hiervoor gebruiken. Mijn mening en ervaring hierover is dat de grondsoort niet het belangrijkste is. Belangrijker is dat de grond doorlatend is. Rotsplanten hebben een hekel aan z.g.n. natte voeten. Dit betekent dat men voor zwaardere gronden (bijv. kleigrond) de grond doorlatend moet maken met split of een ander soort steenslag. Zandgronden zijn van nature goed doorlatend en prima geschikt voor het aanleggen van een rotstuin.
Wat betreft de te gebruiken steensoort en plantenkeus is er volop keus. Omdat de keus hiervan zeer persoonlijk is wordt hierover niet verder op ingegaan.
Wilt u meer informatie over rots- en alpenplanten, dan mag ik u verwijzen naar de website: www.rotsplantenvereniging.net

voorbeeld 1 rotstuin
voorbeeld 2 rotstuin
voorbeeld 3 rotstuin
voorbeeld 4 rotstuin


Schalen en Potten


Naast het kweken van planten maken wij ook schalen en potten, opgemaakt met verschillende Sempervivum- en Sedumsoorten. Deze opgemaakte schalen zijn onderhoudsvriendelijk omdat ze weinig water en voeding nodig hebben. Daarom worden deze schalen en potten veel gebruikt op balkon, terras en begraafplaatsen.
Ook is het een uitstekend idee om deze opgemaakte schalen en potten als cadeau te geven.

rotsplanten schaal
rotsplanten kruik
rotsplanten bak
schalen en potten


Creatieve toepassingen


Zoals uit de foto's blijkt zijn er met rotsplanten diverse creatieve toepassingen mogelijk.

rotsplanten toepassing 1
rotsplanten toepassing 2
rotsplanten toepassing 3
schalen en potten toepassing 4
rotsplanten toepassing 5
rotsplanten toepassing 6
rotsplanten toepassing 7
rotsplanten toepassing 8
rotsplanten toepassing 9
rotsplanten toepassing 19


Troggen


Rotsplanten zijn prima te gebruiken in troggen. Helaas zijn de echte ouderwetse troggen nogal kostbaar en moeilijk te verkrijgen. Voor wie een beetje handig is kan deze troggen ook zelf maken van een mengsel van scherp zand, cement en turfmol. Ook van gresbuizen en gasbetonblokken kunnen troggen worden gemaakt.
Gebruik voor een trogbeplanting geen snel groeiende planten. En maak gebruik van echte dwergconiferen en dwergheesters. Anders moet binnen de kortste tijd de planten weer worden vervangen.

trog met rotsplanten
troggen met rotsplanten


Stenen bollen


Stenen bollen kunnen worden gemaakt van gebruikte trottoirtegels. Om zo'n stenen bol te maken moet men zorgen voor een stevige fundering. Het is een ervaring op zich om een dergelijke bol met dood materiaal tot leven te brengen door middel van rotsplanten. U kunt hiervoor dezelfde planten gebruiken die ook voor de muurbeplanting worden gebruikt.
Het resultaat is werkelijk een schitterende bloeiende levende stenen bol.
Wilt u in werkelijkheid deze stenen bol zien dan moet u naar de botanische tuin in Utrecht.

rotsplanten in stenen bollen
stenen bollen met rotsplanten


Grafbeplanting


De laatste tijd krijgen we steeds meer vraag naar grafbeplanting. Een van de belangrijkste reden hiervan is dat rotsplanten over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben. Wel is mij opgevallen dat de keuze van planten erg persoonlijk is. Ter plaatse geven wij voorlichting over de planten maar de keus bepaalt u uiteindelijk zelf. Bent u niet in staat om het zelf te doen dan is Peter van Lune een bekende grafontwerper die u graag met de keus wil adviseren. Op zijn website: www.seigan.nl kunt u ideeŽn opdoen over aanleg en beplanting van graven.

grafbeplanting 1


Muurbeplanting


Keer- en stapelmuren worden vaak gebruikt om hoogteverschillen te overbruggen. Ze kunnen worden gemetseld (met of zonder uitsparingen voor planten ) of worden gestapeld.
Afhankelijk van de te gebruiken steen en de ligging van de muur past men het te gebruiken sortiment hierbij aan. Uit ervaring weet ik dat er vooral op stapelmuren van tufsteen vaak spontaan planten op voor kunnen komen o.a. de steenbreek varen Asplenium trichomanes.
Geschikte planten voor de muur zijn o.a. de bekende muurleeuwenbek Cymbalaria muralis en pallida, Corydalis lutea en cheilanthifolia. Verder Aubrieta, Phlox, Campanula, Dianthus, Vitaliana, Ramonda en Haberlea.

muurbeplanting 1
muurbeplanting 2
muurbeplanting 3
muurbeplanting 4
muurbeplanting 5
muurbeplanting 6


Dakbeplanting


Alvorens men tot het beplanten van daken wil over gaan moet men eerst nagaan of de constructie van het dak hiervoor geschikt is. Het beste is dit te doen in overleg met een gespecialiseerd bedrijf.
Enkele voordelen van dakbeplanting is het natuurlijke aanzicht, de waterbufferend en het isolerende vermogen. Wij zijn hierin helaas niet gespecialiseerd en kunnen u hiervan niet van dienst zijn.

dakbeplanting
dakbegroeiing
alpineplanten kwekerij